Innen 2030 skal matsvinnet i Norge reduseres med 50 prosent!
- Med matsvinn menes den spiselige delen av maten.
- I Bransjeavtalen defineres matsvinn som «alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet».
- Målet omfatter alle ledd i matkjeden.
- Aktører i alle deler av matkjeden må kartlegge eget matsvinn, søke samarbeid mellom hverandre og innføre tiltak som bidrar til å redusere matsvinnet.
- Myndighetene har ansvaret for å bidra til at forbrukere kaster mindre mat.
- Matsvinnet utgjorde totalt for alle sektorer i 2022
· 155 200 tonn
· Et økonomisk tap på ca. 6,9 milliarder kroner
DET GÅR RIKTIG VEI NÅR VI JOBBER SAMMEN I HELE VERDIKJEDEN!
Gledelig melding er at matsvinnet fortsatt er på vei ned i mat- og serveringsbransjen og at matindustrien som tidligere har ligget lengre bak delmålet på 30 % innen 2025 under bransjeavtalen, nå også viser en betydelig reduksjon. Vi ser mange gode eksempler på hardt arbeid, mer bevissthet og samarbeid i verdikjeden som viser seg å gi gode resultater.
Siste rapporter viser at matsvinnet i mat- og serveringsbransjen er redusert med 25 prosent fra 2015 til 2022.
Dette er en bedring på ni prosent sammenlignet med 2015-2021 og betyr at bransjen er på god vei til å nå neste delmål i bransjeavtalen om 30 prosent reduksjon innen utløpet av 2025. Mer info her
Kilde: Norsus rapport for Matvett.
I kategoriene under kan du se status, årsak, tiltak og relevante rapporter mm. relatert til matsvinn.

